Qigong

Kényelmesen hátradőlök a fotelban, míg reggeli kávémat szürcsölgetem, a „wellness menüt” tanulmányozva különféle sportok arzenáljából válogathatok. Isteni dolog ez a wellness kiruccanás, s olcsó kifogás lenne azt mondani: pihenni jöttem, nem kifáradni. Így hát, mire essen a választás? A könnyed hangzású Qigong (tsi gong) éppen megfelelő lesz!

Annyit tudok, hogy ez egy több ezer éves kínai mozgásfajta, de hogy pontosan mit is fed a játékos csengésű csikung, arról fogalmam sincs. Beütöm a böngészőbe, s elsőként ezt olvasom: Qigong, az örök fiatalság forrása. Majd így tovább: „a Qigong az egészség és a hosszú élet egyedi és átfogó eszköze – bárki gyakorolhatja.” A lassú, méltóságteljes mozdulatokat a vonzó könnyedség jellemzi, sport, amely mégsem megerőltető!

A Qigong nem más, mint a légzés, a mozgás és a meditáció ötvözete. A Qi, vagy csi jelentése életerő, a gong, vagyis kung pedig a munka. Így, tehát a Qigong-gal tulajdonképpen az életenergiát dolgoztatjuk meg. A kínai orvoslásban a lágy mozdulatoknak betegség megelőző, gyógyító szerepe van, de a kemény gyakorlatok is ismeretesek, amivel a harcművészetet alapozzák meg. Sportolóknál ezzel a mozdulatsorral fokozhatják a teljesítményt, illetve a sérülések utáni regenerációt segítik elő így. A hétköznapi ember számára is hatékony lehet a Qigong, hiszen serkenti az életenergiát, relaxál és frissít. A stressz és a mozgásszegény életmód következtében a testünkben megakad az energia, így néhol túlteng, máshol akadozik, s ez vezet a különféle betegségekhez. Ezért aztán a test, a lélek és az energiák ápolásának ősi kínai módszerét mindenkinek ajánlják, kortól, nemtől függetlenül. Mivel a légzésnek fontos szerepe van, legjobb a szabadban, vagy legalább nyitott ablaknál végezni. Azt is megtudtam, hogy a Qigong a feszes izmokat ellazítja, a keringést javítja, az emésztési problémákat megszünteti, a magas vérnyomást lejjebb viszi és még a koncentrációt is segíti.

A módszer számos jótékony hatása közül engem leginkább a Qigong szellemi frissesség megőrző és koncentrációs képesség növelő szerepe fogott meg. Mára az is világossá számomra, hogy a kínai emberek miért kezdik a napot minden reggel egy kis utcai csikunggal.

Győri Anna

Kapcsolódó Tartalom
  • 

    Téma szerint

    • Csikung a vízben


      Különleges élmény a csontig hatoló, dermesztő hidegben kellemes, meleg vízbe bújni, néhány speciális gyakorlatot végezni, és közben érezni, ahogy újra életre kel minden porcikánk és...

  •