Öt tibeti

Évezredeken át misztikus varázs övezte a tibeti kolostorokat, a szerzetesek az avatatlan szemnek bepillantást nem engedve vigyázták titkukat. A legenda szerint itt őrizték a “fiatalság forrását”is, amiről senki nem tudta mi is az, de a testnek és a léleknek segített leküzdeni az öregedést.

Az "öt tibeti" gyakorlatként ismert mozdulatsort Bradford ezredes, angol utazó ismertette Peter Kelderrel, aki 1939-ben "A fiatalság forrása“ című könyvében ír az egészséget és életkedvet jótékonyan befolyásoló, az élet meghosszabbítására alkalmas módszerről.

Ez a bármely életkorban elsajátítható gyengéd mozdulatsor javítja a sejtműködést és ezáltal fiatalítja a testet. Az öt tibeti megszabadít a negatív energiáktól, így jótékonyan hat az érzelmi életre, segít megszabadulni a stressztől és a depressziótól, pozitívan befolyásolja a hormonrendszer működését és a keringést is fokozza. Mindezek a hatások nemcsak az öregedést űzik el, de szinte visszafordítják az idő kerekét is.

Ez a bármely életkorban elsajátítható gyengéd mozdulatsor javítja a sejtműködést, és ezáltal fiatalítja a testet. Az öt tibeti megszabadít a negatív energiáktól, így jótékonyan hat az érzelmi életre, segít megszabadulni a stressztől és a depressziótól, pozitívan befolyásolja a hormonrendszer működését, és a keringést is fokozza. Mindezek a hatások nemcsak az öregedést űzik el, de szinte visszafordítják az idő kerekét is.

Az öt tibeti jógagyakorlat esetében, hasonlóan más jógagyakorlathoz, igen nagy jelentősége van a megfelelő légzésnek, amely fokozva az oxigénellátást, fiatalítja a szervezetet. Mivel az öt tibeti gyakorlat, amely a körzés, a gyertya, a félhold, a híd és a hegy nevet kapta, kevés időt igényel, könnyen elsajátítható és szinte azonnal hat. Erős méregtelenítő hatása miatt eleinte különböző nem kívánatos tüneteket okozhat, mint a fejfájás, szédülés, sőt bőrkiütések is előfordulhatnak, amelyek azonban rövid idő múltán eltűnnek. Hosszú távon azonban csak akkor javíthatjuk vele az egészségünket, ha naponta - minden nap egy kicsit többet - végezzük a mozdulatsorokat, míg el nem jutunk az ötször 21-21 jógagyakorlatig.

Bár a gyakorlatok viszonylag egyszerűek, és úgy tűnhet, hogy a háromszori ismétlés kevés, mégis fontos, hogy tíz hét alatt, fokozatosan szoktassuk hozzá testünket. Az első héten elkezdett 3x3 ismétlést hetente toldjuk meg újabb kettővel, de soha ne próbálkozzunk többel, inkább gyorsítsunk a tempón.

Az öt tibeti gyakorlat látszólag egyedül is végezhető, mégse próbálkozzunk meg az elsajátításával leírás alapján. Ha nem akarunk jógatanárhoz menni, vásároljunk kazettát, amely pontosan mutatja be a mozdulatsorokat, hiszen a precizitásnak itt külön jelentősége van. A rosszul végzett gyakorlat tönkreteheti az eredményt. Megőrizni a fiatalságot, vagy legalább a fiatalosságot, talán ez mindannyiunk vágya, s meglehet, hogy az öt tibeti nem ígéret csupán, hanem a “fiatalság forrása”. Egy kísérletet mindenképpen megér.

Győri Anna

Kapcsolódó Tartalom