Kerékpározás

Tavasszal nem csak a medve ébred fel téli álmából, de az emberek is mind lelkesebben vetkőzik le téli lustaságukat. A langyos napsütésben a szabadtéri sportok üdítően hatnak lekivilágunkra, s nem utolsó sorban a felszedett kilóktól is könnyen megszabadulhatunk. Ma már a különféle egzotikus sportok közül választhatunk, de a régi jól bevált biciklizés is reneszánszát éli.

A drótszamárnak is becézett járgány óriási előnye, hogy egyszeri befektetéssel egy olyan sporteszközhöz jutunk, amire bármikor, bárhol felpattanhatunk, és szinte az összes izmunkat megdolgoztatja. Nagyon fontos a kerékpár, az ülésmagasság, az üléshossz, a kormánymagasság, illetve a nyereg megfelelő dőlésszögének kiválasztása, hiszen ennek elmulasztása különféle gerincpanaszokat okozhat. A modern technika lehetővé teszi könnyített kerékpárok gyártását is. Ha ilyet választunk, akár a lakásba is felvihetjük magunkkal, jómagam láttam olyat, ahol a terasz falán lógott az éppen használaton kívüli bicikli.

A szabadidős sport mellett a városi közlekedésben is tért hódít a kerekezés. Egyes nyugat-európai országokban a belváros határában kerékpárkölcsönzők működnek, ahonnan állítható kétkerekűt lehet bérelni, amit útközben bármelyik kölcsönzőhelyen visszaadhatunk. Úgy hírlik már nálunk is gondolkodnak, a metróz és kerekezz tovább módszer bevezetésén.

Egyelőre többnyire a nyaralóhelyeken vehetjük igénybe a kölcsönzők szolgáltatásait, és a legtöbb helyen biciklitúrákat is szerveznek a wellness szállodák.

S, hogy mi mindenre jó a kerékpározás? Frissíti a vérkeringést, megdolgoztatja a hátizmokat éppúgy, mint a lábat, javítja a kedélyállapotot, így pszichés problémákra különösen ajánlott. A kerékpározás salaktalanítja a szervezetet, erősíti a gerincet és fogyaszt. Annak köszönhetően, hogy a kormányt állandóan egyensúlyban kell tartani, egyenesít a hátat és szép sudár testtartást ad. Mivel javítja a láb vér- és nyirokkeringését, az alsó végtagi érszűkület megelőzésére is kiválóan alkalmas. Mint minden friss levegőn végzett sport, a kerékpározás is harmonikussá teszi a légzést és a tüdőkapacitást is növeli. Heti háromszor fél órás kerékpározással sokat tehetünk egészségünk megőrzéséért. Igaz orvosi felügyelet mellett, de még a szívinfarktuson átesett, illetve magas vérnyomásban szenvedő betegeknek is ajánlják az orvosok.

Tulajdonképpen ugyanezeket az előnyöket érhetjük el a szobabiciklivel is, csak unalmasabb, mellőznünk kell a jó levegőt és a szép tájakat. Inkább téli sportnak ajánlanám, amikor az igazi kerékpárt a „szögre akasztjuk”, jó időben korra és nemre való tekintet nélkül bárki a kerékpár nyergébe pattanhat, hiszen a falvakban még ma is bevett szokás, hogy akár a hetvenesek is biciklivel közlekednek.

Győri Anna