Aikido

Bepillantok a terembe, ahol éppen fakardokkal folyik a harc. Tévedés ne essék, nem az óvodában járok, felnőtt emberek „küzdelmét” nézem, ahol a mozdulatok szépen koreografáltnak tűnnek, ugyanis az aikido harcművészetét szeretném testközelből megismerni.

Mint a harcművészetek legtöbbje, ez is Távol-Keletről ered, de a nevével ellentétben a lényeg nem a harcon van, hanem a test és a lélek harmóniájának megszerzésén. Maga az aikido szó jelentése az univerzum mozgató erejével való egyesülés útja. Ez a mozgatóerő pedig az alapító Ueshiba Morinei japán harcművész szerint, nem más, mint a szeretet és a béke.

Hogy jön a szeretet és béke fogalma a harcművészethez? Az aikido, ez a kifinomult mozgásokon alapuló sport egyben a lélek tökéletesítésének tudománya is. Tulajdonképpen minden megengedett, az ütés, a rúgás, a fogás, lehet támadni előről, vagy hátulról, ezen kívül több ezer féle változata létezik a gyakorlatoknak. A „fegyveres” változatban fakardokkal, botokkal folyik a küzdelem, a lényeg mégis az, hogy itt nem ellenfelek harcolnak egymással, hanem párok, akik közül az egyik a támadó, a másik a támadás kivédője. A cél nem a legyőzés, hanem a támadó fél erejének semlegesítése. Maga az alapító ezt így fogalmazta meg: "Ne gondolkozz a technikán, ha feltűnik az ellenfél! Ha így teszel, ez azt bizonyítja, hogy túlságosan leköt téged! Az aikidóban ha létezik ellenfél, valójában mégsem létezik. Mivel voltaképpen egyek vagytok, ha te mozdulsz, ő követ téged. Tehát, ha úgy mozogsz, ahogy azt te szeretnéd, az ellenfél veled együtt mozog!”

Az aikidoban a párok időről-időre cserélik a szerepet, hol támadó, hol kivédő pozíciót foglalnak el. A körkörös mozgásra épülő technikával nő az állóképesség, a hajlékonyság és az izomerő, de legalább ilyen jelentőséggel bír a szellemi erő növelése is. Hívei szerint sok-sok gyakorlással, nem csak a harcművészeti technika csiszolódik, de az érzékek is élesednek, nő az életerő és az életkedv, a mindennapi apró kis bosszúságok mind inkább jelentőségüket vesztik.

Az aikido a harcművészetnek egy olyan ága, mely nem követel különleges fizikai erőt művelőjétől, ezért bárki, bármikor, akárhány évesen kipróbálhatja, s ha egyszer már kipróbálta, bele is szeret, állítják az aikido szerelmesei.

Győri Anna