Terápiák tokaji aszúra

Terápiák tokaji aszúra

Nagyanyám mesélte, amikor egy pohárka tokaji aszút szopogatott, hogy ezt őseink még a patikában vásárolták orvosság gyanánt. A tokaji aszú ugyanis hosszú időn keresztül kapható volt a gyógyszertárakban, s a patikusok még a múlt században is mértékkel való fogyasztását javasolták lábadozó, erőtlen vagy vérszegény betegek számára.

A szőlőt már az ókorban sem csupán „boldogságfokozó” tulajdonsága miatt kedvelték, évszázadokig használták a sebek tisztítására, járványok idején erősítőszerként, vagy éppen lázcsökkentőként, önmagában, vagy akár gyógynövényekkel keverve.
Napjainkban ugyan ezek háttérbe szorultak, hiszen más szerek talán jobban betöltik az előbbiek szerepét, viszont a modern tudománynak köszönhetően bizonyítást nyert, hogy a szőlő és a belőle készült bor segíthet a szív-és érrendszeri megbetegedések, így a szívinfarktus vagy a magas vérnyomás megelőzésében is, sőt állítólag már a leégés ellen is véd. Fogyasztása kedvező hatással van a koleszterinszintre, csökkenti a keringési zavarok kockázatát, mérsékli a trombózisveszélyt, vagy akár enyhíti az emésztési- és idegrendszeri panaszokat. A szőlőben ugyanis számos hasznos alkotóelem található, többek között flavonoidok, olajsavak, antioxidáns vegyületek, nyomelemek, ásványi anyagok és vitaminok. Még a mag hidegen sajtolt olaja is igen gazdag telítetlen zsírsavakban.

A gyógyászat mellett a szépségipar is felfedezte a szőlő kedvező tulajdonságait: védi, hidratálja és regenerálja a bőrt, csökkenti a gyulladást, de erősíti a kollagénrostokat és javítja a vérkeringést.
A forma szintén változatos: arctej vagy testápoló, hámlasztó bőrradír, esetleg jótékony pakolás, bőrpuhító gél, de akár szemránckrém is lehet, annak köszönhetően, hogy a szőlőszem szinte minden része hasznos.

De a szőlőfajták közül sem mindegy melyiket vetjük be a jótékony hatás érdekében. A tokaji szőlő, pontosabban a híres aszú szemek ebben is különlegesek. S, hogy mi teszi olyan különlegessé? A titok Tokaj-hegyalja talajának egyedülállóan gazdag ásványi anyag tartalmában rejlik. A vinoterápiás kezelések után a bőr rugalmas és bársonyos lesz, a jótékony hatás szinte azonnal megmutatkozik. A tokaji szőlő egyébként egy kicsit ezen a területen is többet nyújt, ráadásul ez viszonylag új keletű felfedezés. Az aszú szőlőszemekben található hatóanyagok nagymértékben segítik a vitális sejtregeneráló folyamatokat és a teljes megújulást – hangsúlyozta Madarász Melinda szállodaigazgató, az Andrássy Rezidencia Wine & Spa vezetője.
A Tokaj-Hegyalján található ötcsillagos borhotel mindig is kiemelt figyelmet fordított a „szőlőkezelésekre”, a VinoSense Spa kínálatában éppen úgy megtalálható a szőlőmag-olajos masszázs vagy a tokaji borfürdő, mint a törköllyel és szőlő-eszenciával végzett testpeeling. A Teljes Szőlős Megújulás névre keresztelt, több mint egyórás program folyamán aszúszemeket is tartalmazó Biola naturkozmetikumokat használnak. A kényeztetés során először boros krémhabfürdő, majd szintén boros peeling következik, amit bőrfeszesítő birs-aszús test- és arcpakolás követ. Az Andrássy Rezidencia Wine & Spa kozmetikusai a kezelés során csak természetes eredetű, válogatott alapanyagokból készült hozzávalókat használnak, így ezek a naturkozmetikumok mesterséges anyagokat nem tartalmaznak.

Ha igazán szeretnénk magunkat elkényeztetni, akkor egy pohárka aranyló aszúborral zárjuk a szépülő szeánszot.