Mit rejt a tégely?

Mit rejt a tégely?

A wellness hétvégék alkalmával a hölgyek előszeretettel keresik fel a szállodák szépség-szigetét, ahol különféle krémekkel kényeztetik bőrüket, és szívesen adnak tanácsokat az otthoni bőrápoláshoz is. A krémek összetevőinek hosszú sorában különféle hazai és egzotikus gyümölcsök illetve zöldfélék szerepelnek.

Ahhoz, hogy magabiztosabban tudjunk válogatni, jó, ha mi magunk is ismerjük ezeket a komponenseket és bőrre gyakorolt hatásukat. Nézzünk szét kicsit a különböző hatóanyagok között, amelyek varázsigeként csendülnek a csomagoláson.

Kezdjük rögtön a legismertebbel, az uborkával, amelyet mostanában elegánsan csak cucumbernek tüntetnek fel. Ez a minden bőrtípusra ideális zöldség nem csak kisimítja és frissíti az arcot, de szinte azonnal visszaállítja a bőr pH értékét, és normalizálja a faggyúmirigyek működését. Most, hogy közeleg az uborkaszezon, akár házilag is felfrissíthetjük vele a bőrünket egy esti program előtt. A héjával együtt alaposan megmosott uborkát lereszeljük, és kinyomkodjuk a levét. Vattapamaccsal felvisszük az arcra, dekoltázsra és megvárjuk, amíg feszíteni kezdi a bőrt. Ezt még négyszer-ötször megismételjük, de úgy, hogy az utolsó alkalommal már nem várjuk meg, míg megszárad, hanem a szokásos krémünkkel bekenjük magunkat. Remekül hidratál és nyugtat.

Az aloe verát már Mózes is használta a nehezen gyógyuló sebek orvoslására, mivel nagy mennyiségben tartalmaz sebgyógyító növényi hormonokat. Baktériumölő tulajdonsága a pattanásos bőrre hat jótékonyan, vírusölő tulajdonsága pedig megakadályozza a szemölcsök, pigmentfoltok kialakulását.

A gingkó egy igen életképes növény, amit legfényesebben az bizonyít, hogy Hirosimában, az atombomba robbantás után sivárrá vált vidéken ez volt az első zöld folt, amely virítani kezdett. Fantasztikus oxigéntermelő képességének köszönhetően az orvostudomány is alkalmazza keringésjavítóként, a kozmetikában pedig nedvességmegőrző és feszesítő hatása miatt népszerű.

A papaya, ha gyümölcsként esszük, salaktalanítja a szervezetet, krémek alapanyagaként pedig a vérkeringést élénkíti, s lehetővé teszi, hogy az egyéb hatóanyagok a bőr mélyebb rétegéig eljussanak.

Az avokadó maga a csoda. Olyan magas az E-vitamin tartalma, hogy krémekbe keverve a legjobb öregedés gátló szer.

Az alga-, az osztriga-, és a kaviárkivonat is egyre több drága krémben szerepel manapság, hiszen számos nyomelemet, vitamint, fehérjét tartalmaznak, amelyek mind fokozzák a bőr ellenállóképességét, regenerálnak, rugalmasítanak.

Időről-időre megérkeznek az új csodaszerek, amelyek mind a fiatalság ígéretével kecsegtetnek. Az alapanyagok fontosak ugyan, de legalább annyira oda kell figyelni a krémek minőségére is, hiszen a legjobb szer is csak a megfelelő környezetben fejti ki hatását.

Győri Anna