Fahéjmasszázs

Ez a trópusi „fűszerszám” nem más, mint a fiatal ágak lehántott kérge, amely megjelenésében is őrzi kéreg alakját, mindig is melegséget hozott a borongós télbe, s most az ünnepek előkészületében egy merőben új felhasználási módjára akadtam rá.

Gyermekkori emlékeimben a fahéjas sütemény illata éppúgy hozzátartozott a karácsonyhoz, mint az ezer fénnyel csillogó fenyőfa. Az évek múltával azután, immár felnőtt fejjel, a fahéjas mézeskalácshoz a forralt bor aromája társult, amelyből szintén markánsan kiérződött a fahéj. Most pedig egy merőben új felhasználási módjával, a fahéjjal történő masszázzsal, vagyis a fahéjmasszázzsal találkoztam.

Eddig jobbára csak az íze és az illata ragadott meg, de mint megtudom, a belsőleg emésztést javító, görcsoldó hatása mellett, külsőleg masszázs formájában is előszeretettel alkalmazzák, mert lazítja az izmokat, vérbőséget okoz a bőrben, gyulladáscsökkentő, belélegezve pedig tisztítja a légutakat és idegerősítő is egyben.

S, hogy miben áll a fahéjmasszázs, amit akár otthon is elvégezhetünk?

100 mililiter olíva, esetleg jojoba olajba kell cseppenteni 20-30 csepp fahéjolajat, érzékenyebb bőrűeknek esetleg valamivel kevesebbet, hiszen a vérkeringést élénkíti, így az ő bőrüket akár csípheti is vagy bőrpírt okozhat. Ezzel, az így is roppant kellemes illatú olajjal masszírozva enyhíteni lehet az ízületi és egyéb mozgásszervi fájdalmakat. Itt azonban még nem áll meg a tudomány. Bár a fájdaloműzés is csábító, az igazi ok, ami miatt a nők körében pillanatokon belül igen népszerű lett a fahéjmasszázs, az az, hogy a cellulitisz, leánykori nevén a narancsbőr eltüntetésében is varázsszernek számít. A hosszú távú hatások mellett, a fahéj elsőként melegséget vált ki azonnal, amint a bőrrel érintkezik, majd következik a kellemes ellazulás, amelyet a beszippantott illat kelt bennünk.

A Ceylonról származó egzotikus fűszernövény olaja vitaminokban is igen gazdag, remek antioxidáns és kiváló tonizáló hatása van, ennek köszönhetően ápolja, simítja és szépíti is a bőrt.

Győri Anna