Vega menük a szállodákban - a rántott sajton túl

Vega menük a szállodákban - a rántott sajton túl

A vegetáriánus étkezés hívei egy wellness hétvége alkalmával sem szeretnének változtatni életmódjukon. Mivel wellness fogalmától amúgy sem áll messze a korszerű táplálkozás, mind több szálloda él a lehetőséggel, hogy gazdagítsa a vegetáriánusoknak szánt fogások sorát étlapjukon.

Tó Wellness Hotel - Bánk

Wellness részlegük megnyitása óta vegetáriánus menük is szerepelnek a kínálatban. Kérdőívek alapján mérték fel az igényeket, majd a húsmentes fogásokat felvették az étlapra. Reggelinél müzlit, gyümölcsöket, joghurtot, ebédnél és vacsoránál különböző technológiai eljárással készült zöldségeket, sajtokat, tésztákat fogyaszthatnak a vegetáriánus vendégek.
A szálloda a helyi és a környékbeli termelőktől vásárolja a friss zöldséget és gyümölcsöt, ezzel is gazdagítva a kínálatot. Mindig szezonális újdonságokkal, frissen szedett terméssel várják a vendégeket. Az étlapot vizsgálva könnyű felfedezni, hogy húsmentes ételek választéka szokatlanul gazdag. Ilyen finomság például a roston sült, füstölt juhsajt pirított magvakkal és roppanós salátával, a ruccola saláta mézes balzsamecettel és körtés kéksajttal vagy az erdei gombás rizottó friss parmezánnal.

MenDan Thermal Hotel - Zalakaros

Mióta a szálloda bevezette kínálatába a vegetáriánus konyhát, folyamatosan megújítja és módosítja azt a vendégek igényei szerint. Sokféle diéta létezik, így a fogyást vagy a súlyfenntartást célzó, a különféle betegségek is sokszor speciális diétát írnak elő, sőt maga a wellness gondolkodás is egy könnyített étrendet kíván. A MenDan reggeli és esti büféasztalán is teljes élményt nyújtó a kínálat. A vegetáriánusokat zöldségek, gyümölcsök, magvak, tészták bőséges kínálata, a nem szigorú vegetáriánusokat friss tojás, hal, sajtok széles választéka várja. Igyekeznek a piacon fellelhető szezonális gyümölcsökkel, zöldségekkel színesíteni a kínálatot, de bőséges a déligyümölcs választék is. Gabonák, hüvelyesek, magvak szintén kerülnek a terítékre. A büféasztali menük mellett szívesen állítanak össze egyéni kívánság szerint is ételsort, bármikor kérhetnek a vendégek főzve, párolva, grillezve zöldségeket, zöldségtálat. Az étlapon megtalálhatóak olyan ételek, mint a grillezett tofu, vagy a diós rakott camembert, grillezett gomolya sajt lila hagymával, lekvárral és olívás parajjal, télen pedig gesztenyés, céklás, sütőtökös különlegességekkel csábítanak.

Hotel Residence - Siófok

A Residence kiváló séfje nem csak a húsevőket kápráztatja el, a vegetáriánusok is élvezik specialitásait.
Mindig található a svédasztalon vega étel, köztük különlegességek is, ilyenek a cukkinis, fetás lepénykék fokhagymás tejföllel és zöldsalátával, a penne pomodoro, ami olasz tészta paradicsommártással, a majonézes tésztasaláta friss zöldségekkel, a mediterrán fusilli, az indonéz spagetti, a szója-fasírozott vörös lencsével, pikáns mártásban, a grillezett sajtvariációk friss salátaágyon balzsam dresszinggel tálalva, a görög parasztsaláta vegyes sajtokkal és a hideg erdei gyümölcs krémleves vanília fagylalttal.

Barátság Gyógy- és Wellness Szálloda - Hajdúszoboszló

A szállodában a büféasztal kínálata évről évre gazdagodik újabb és újabb vegetáriánus ételekkel. Reggelinél 4-5 féle müzli, gabonapelyhek, magvak, tejtermékek, zöldségek, gyümölcsök, péksütemények, lekvárok, méz, gyümölcslevek sorakoznak. A főétkezések alkalmával hideg és meleg vegetáriánus előételeket, hús nélküli leveseket, vega főételeket is kínálnak salátákkal. A szálloda vegetáriánus konyhájának gazdagságát jelzi, hogy mindig szezonális zöldségeket és gyümölcsöket használnak alapanyagként magvakkal és hüvelyesekkel kiegészítve. A büféasztalon választhatunk friss meggyből készült krémlevest, erdei gombalevest, brokkoli krémlevest pirított mandulával, forró sütőtök krémleves, céklaleves, tavaszi zöldséglevest, tejszínes zöldborsólevest galuskával, lebbencslevest, bazsalikomos paradicsomlevest. A főételek sorában megtalálható a csőben sült padlizsán, a börek sajtmártással, burgonyagombóc tejszínes hagymamártással, grillezett zöldségek, rántott és párolt zöldségek, számos tésztaféle.

Hajnal Hotel - Mezőkövesd

A Hajnal Hotelben is a vendégek igénye késztette a chefet, hogy vegetáriánus fogásokkal bővítsék választékukat. Reggelinél idény szerinti gyümölcsök kerülnek az asztalra, télen főleg narancs, banán, de mindig megtalálható a kínálatban a paprika, paradicsom, uborka, vöröshagyma. A főételek között főleg klasszikusokat találunk, rántott camembert áfonya lekvárral, görög gyümölcslevest, de a két személyes vegetáriánus tál szinte minden finom zöldet felsorakoztat. A tészták közül a vegetáriánus spagettit ajánlják.

Tisza Balneum Hotel - Tiszafüred

A szálloda megnyitása óta készen áll éttermük a speciális étrendű vendégek kiszolgálására.
A reggelihez a müzli, a gabonapehely és a joghurt mellett friss zöldségeket, vegyes gyümölcstálat vagy kevert salátákat adnak. A főétkezéseknél a vendégek egyedi kívánságai szerint bármilyen ételt elkészítenek. Az étlapon vega ételként szerepel parmezános zöldséges omlett, padlizsánkrémes toast friss kevert salátával, bajor káposztaleves, zsályás sörtésztában sült zöldségek lencseágyon és kapros-túrós csusza.

Az országot járva jó tapasztalatokról számolhatunk be, hiszen a szállodák és vendégfogadók többsége hangsúlyt fektet a vegetáriánus kínálatra, így ma már a vegetáriánusok a szállodák többségében különleges kulináris élvezetek mellett pihenhet.