Tiszta wellness - most csak én vagyok fontos!

Tiszta wellness - most csak én vagyok fontos!

A wellness a legkedveltebb jelző mostanában, amivel hotelek és utazási irodák felhívják magukra a figyelmet. Eláruljuk, hogyan lehet pihenésből maximális élvezeti értékkel wellnesskúra.

A világot újra és újra felfedezzük, ám igazán új dolgokra már nem nagyon akadunk. Az emberi szükségletek állandóan változnak, ennek próbálunk mi is és az eladók, kiszolgálók is megfelelni. Van, hogy ősi tudományokhoz nyúlunk, és előfordul, hogy csak húsz évvel ezelőtti divatokat elevenítünk fel. A wellness - a késői kilencvenes évek trendje - a vágy és az érzés ebben a hektikus világban, ami a stresszes, sikerorientált világban a nyugalomban valósul meg. Vagyis azt akarjuk érezni, hogy jól vagyunk, hogy minden szükségletünkről gondoskodunk, hogy nincs baj.

A cél: önmagunkra találni

A wellness persze több ennél, és több egy jól hangzó, ígéretes kifejezésnél. Mint ahogy egy igazi, jól sikerült wellness-hétvége is több a regeneráló fürdőzésnél, az aktív táborozásnál vagy egy zsírleszívásnál. A jó wellnesskínálatok sosem a rövid idő alatt, gyorsan szavakat használják, inkább a testi-lelki-szellemi önmagunkra találást, a boldogságot és nyugalmat ígérik. A cél tehát eltávolodni a zsúfolt határidőnaplótól, a rohanós hétköznapoktól, a kollégákkal teli irodától, és visszahúzódni a csendbe, magányba, vagy legalábbis kicsit önmagunkba.

Mi a titok? Csak annyi, hogy ez a másvilági megmerítkezés kikapcsol. Hiszen nincsenek autók, telefonok, teljesítmények és követelmények. Tehát akár rövid, egy-két napos is lehet az a wellnesskirándulás, ha valóban az első perctől kezdve feledteti a "normális" életünket. Mára egész régiók specializálták magukat wellnessélményekre, tehát a választék nagy. Persze más kérdés, hogyan érjük el a jól-érzem-magam-állapotot. Mert részt vehetünk egy háromnapos kötőtanfolyamon a nők szigetének is nevezett Chiemsee bencés kolostorában, de áztathatjuk magunkat a hazai termálrégiók vizeiben is naphosszat. Van, aki a kötőtűk megnyugtató hangjára, más a madarak ablakok alatti reggeli csicsergésére kapcsol ki. Ezt tehát már nekünk kell eldöntenünk, mert attól, hogy valami egészséges, még nem biztos, hogy nekünk való.

Engedje-e el magát teljesen!

Hogyan lesz tehát egy nyaralásból tényleg wellnessélmény? Lazítással, elengedéssel. Hogy aktívan lazítunk, vagy szellemileg szabadulunk fel - elvileg egy jó wellness-szállodában mindegyikre többféle mód is kínálkozik. Az utazás előkészítésekor mindenesetre készüljünk fel a lehetőségekre!

Ne kösse össze a kellemeset a hasznossal! Ne akarjon tehát a hosszú hétvégén a szállodában üzleti partnerekkel találkozni, tárgyalni, "olvasni", sőt még a fogyást se kösse össze élményutazással!

Kapcsolja ki laptopját, mobilját! Ne tervezzen semmit előre! Ne zavartassa magát, ha késik, vagy netán lemarad valamiről!

Ne akarjon mindenben részt venni, és ne álmodozzon arról, milyen élményekkel fog hazamenni! Ha kitűz egy eredményt, egy célt, amit elvár a wellness-nyaralástól, lehet, hogy csalódni fog. Törődjön tehát mindig az adott pillanatban önt érő hatásokkal! Figyeljen az érzelmeire!

Csak azt tegye, ami jólesik!

A gazdag wellnesskínálathoz hozzátartozik a reggeli kocogás, erdei séta, stretching, különböző testtájak különböző gimnaszitkája, alternatív mozgásformák (tai-csí, ki-gong, jóga, vízi aerobik stb.). A sportosabbak kiélhetik ambícióikat a fitneszteremben, kerékpártúrán, a tenisz- vagy golfpályán, a lovardában. Mindez azonban nem kötelező, csak lehetőség.

Gondolja végig, hogy terápiás céllal, vagy formába lendítésképp indul-e útnak, de ne akarja tűzön-vízen keresztül végigdolgozni a komplett programot! A jelszó: csak ami jólesik! Máskülönben nem lesz pihenés. Az egészség és a relaxáció fontosabb - talán ennek köszönhető, hogy a wellness-szállodákban a két legnépszerűbb program a fürdőzés és a masszírozás. Ettől a kedves vendég lelassul, visszavesz a tempóból, esetleg jólesően lustálkodik. Ez a cél. Hogy a madárcsicsergés, a folyóvíz megnyugtató hangja, a szállodákat körülölelő parkok csendet, védettséget, biztonságot, harmóniát sugározzanak.

Karcsúsító wellnessmenü

A szép táj és szép környezet általában nem csak friss levegővel, hanem friss asztalravalókkal is szolgál. A szépítőkúrák része az egészséges étkezés, tehát a gyomorbarát vendéglők tápláló salátákkal, frissen facsart gyümölcslevekkel, természetes, teljes tápértékű és bio- (azaz ökonómiai harmóniában készült) élelmiszerekkel várják az asztalhoz ülőket. Aki helyesen táplálkozik, annak nem kell éheznie karcsúságáért! Egy ilyen wellnessnyaralás pont elég lehet arra, hogy ezt megtanuljuk. Ebben sokszor szakemberek, táplálkozáskutatók, a szálló saját recepteskönyvei is rendelkezésünkre állnak.

A diétázást tehát - legalább a nyaralás időtartamára - tegyük félre! Ne várjuk, hogy fogyunk, hiszen lehet, hogy pont itt lesz elbűvölő kulináris élményben részünk. A svédasztalos reggeli bio-sarkát, a délideji salátabárt, a szabadon választható egészségmenüt, a délutáni grátisz sütit szájtátva várjuk. De ez is így van rendjén. A testápolás ugyanis belülről kezdődik.

Csak én vagyok fontos!

Étkezés után persze fel lehet keresni a római gőzfürdőt, a szaunát, a török fürdőt vagy más, a salaktalanítás-méregtelenítés hatékony helyszíneit. A sor hosszú: találhatunk gyógynövényes gőzfürdőt, arc-, fej-, testmasszázs különböző módszerekkel (yumeiho, svéd, thai, reflexzóna stb.). A testet ezenkívül pakolásokkal, algás, tejes, gyógyiszapos, mézes, aromaterápiás, tengeri készítményekkel lehet kényeztetni - a lényeg, hogy az egész szünidő alatt azt érezze az ember, hogy ő számít és hogy kényeztetik. A szlogen tehát: fontos vagyok magamnak!

Amit lehet, azt nem feltétlenül kell!

Aki ilyen utazásra szánja el magát, általában úgy dönt, hogy a pénz nem számít. Persze ez nem jelenti azt, hogy tízezreket kell feleslegesen kidobnunk. Hogy mégse kelljen számolnia a bankjegyeket, foglalja le csomagban a szállást! Tehát olyan ajánlatot válasszon, ami eleve magában foglal egy-két programot. Sőt vannak olyan kedvezmények, amelyek választékot sorolnak fel, tehát nem kell előre eldöntenie, hogy kedden a masszázshoz lesz-e kedve, szerdán pedig futni vagy fordítva, és nem kell mérgelődnie, ha valamilyen programon egyáltalán nem szeretne részt venni, mert a szolgáltatások variálhatók és felcserélhetők.

Még egy megjegyzés: bár eddig azt hangoztattuk, hogy a wellness lényege az önmagunkra odafigyelés, ez nem jelenti azt, hogy családostul nem mehetünk wellnessnyaralni. A luxusnyaralásnál is többet ér a családi egység, főleg, hogy már a gyerekekre is gondolnak a wellnesshotelekben. Az egyedülálló atmoszférát, a paradicsomi napokat tehát megoszthatjuk kedvesünkkel.

A lehetőségre figyeljen, ne a kényszerre! Válasszon kompromisszumok helyett! Hagyja magát sodródni, ahelyett, hogy folyton szervezkedne! Lustálkodjon, ha nincs kedve végigcsinálni a kitűzött programot! Döntsön meg minden tézist és teóriát, csinálja mindennek az ellentétét. Ekkor lesz a wellness valóság.