Ez ma az Espa - Espa Bio & Art Hotel****

Hotel tesztek élménybeszámolók, értékelés

Címlap / Hotel tesztelés

Ez ma az Espa - Espa Bio & Art Hotel****

A fővárostól nem messze bukkantunk rá egy rejtett kincsre, a Budai-hegység, a Pilis, a Gerecse hegyvonulatai és az Etyeki-dombság lankái között húzódó, borairól híres Zsámbéki-medencére, benne Zsámbékkal.

Ezen a környéken már régóta igény volt egy magas színvonalú szálláshelyre, mígnem 2009 májusára elkészült a négycsillagos ESPA Bio & Art Hotel, Zsámbék első wellness és konferencia szállodája.

Zsámbéki-medence: színes falvak, változatos látnivalók

align=left A Zsámbéki-medence számos színes látnivalót rejt, ezek közül a legismertebb az 1200-as években, szerzetesek által épített templom, mely Zsámbék szimbóluma is egyben. A román stílusban épült, majd a XV. században gótikus stílusban átalakított épület maradványaiból ma is visszaidézhető a háromhajós, bazilika formájú templom. Kertjében nyaranta rendszeresek a könnyű és komolyzenei koncertek. A településen régóta „világít” a Lámpamúzeum, pár hónapja pedig Légvédelmi Múzeum is nyílt itt. A Zsámbéki-medencében találjuk Telkit, Tököt, Pátyot és Biatorbágyot is, amelyek további látnivalókat kínálnak az ide érkezőknek. Nyáron pedig vásárok és fesztiválok zsivaja töri meg a csendes falvak hétköznapjait.

Ezen falvak kézművesek, festők, iparművészek, keramikusok, szobrászok, népművészek otthona. De élnek itt sajtkészítők, borászok, bio élelmiszert készítők, akiknek kíváló portékáit a helyszínen meg is vásárolhatjuk.

Espa Bio & Art Hotel, a kézművesek otthona

align=left A szálloda ebből a multikulturális környezetből nem vonhatta ki magát, ezért is vette fel az art nevet. Mivel tulajdonosai között többen is elkötelezték magukat a művészetek mellett (a szállodal értékesítési igazgatója, Patocskai Dalma hobbi szinten festeget) könnyen azonosultak a helyi művészek világával és teret is adtak számukra.

A család művészettel is foglalkozó tagjainak festményei, műalkotásai díszítik a szálloda belső tereinek falait, de állandó és időszaki kiállításoknak is helyszínt adnak. A szálloda üzletében a helyi képzőművészek alkotásai pedig meg is vásárolhatók. Impozáns kiállító teret találunk a konferenciateremben, a mellette lévő folyosón, és a hotel több pontján is. Örömmel tapasztaltam, hogy a tulajdonosoknak ez inkább misszió, mint üzlet.

align=left A művészek szépérzékét jól mutatja a szobák kialakítása, hangulata. A korszerűen berendezett és felszerelt fürdőszobában tökéletesen illeszkednek a színek. A barna és a világossárga harmóniája az ágytakarón, a falak kárpitján mutatkozik, mely nyugalmat, meghittséget áraszt. A csendet semmi nem törheti meg, mivel a szálloda ahhoz elég messze van a várostól, hogy az forgalom zaja beszűrődjön. A nyugodt pihenést a szálloda mögött lévő kert is segíti.

Mit kínál az Espa a vendégeknek?

align=left A hétvégi kikapcsolódások ideális helyszíne az Espa. Azoknak is ajánlom, akik kettesben szeretnének eltölteni néhány egy romantikus hétvégét. Az Espa az M1-es autópályáról, vagy az 1-es számú főútról gyorsan megközelíthető, a szálloda jól látható helyen van, eltévedni sem lehet. A fiatal párok számára a pezsgőfürdő, a szauna a közös élmények előszobája, melyet egy meghitt vacsorával koronázhatnak meg szálloda kitűnő éttermében. Vacsora előtt egy rövid sétát tehetünk a romtemplomhoz, vagy kerékpárra ülve a környék borospincéit látogathatjuk végig.

A szálloda Budapesthez való közelsége és két konferenciaterme miatt ideális helyszíne konferenciáknak, tréningeknek, állófogadásoknak, báloknak, esküvőknek vagy egyéb családi rendezvényeknek. A szálloda kertje a téli időszak kivételével kiváló lehet festőiskolák számára oktatásra, gyakorlásra kezdőknek és haladóknak. Festeni való pedig itt van bőven! És lelki szemeim előtt már látom a zsámbéki művészetek völgyét! Ezt az óriási kertet úgy is lehetne nézni, mint az étterem meghosszabbított kezét, amely grill-, és gasztronómiai versenyekre borbemutatókra is alkalmas.

align=left A szálloda konyhája leginkább a hazai trendeknek és a nemzetközi normáknak igyekszik megfelelni. Gazdag a reggeli kínálat, találunk a svédasztalon a felvágottak mellett édes péksüteményeket és meleg tojás ételeket. A szálloda konyhájának íz világát színesíteni lehet a környéken található gyógyfüvekkel. Az kézműves bor- és sajtkészítők, lekvárosok, bio élelmiszeresek nagyban hozzá tudnának járulni a konyha egyedi jellegének kialakításához, hiszen napjainkban különösen nagy figyelmet fordítunk az egészséges életmódra és a helyes táplálkozásra.

A szálloda egyébként négy bio komfort szobával várja azokat a vendégeket, akik tudatosan figyelnek az alvással töltött idő minőségére is. A bio komfort szobákat természetes anyagokból készült ágyakkal, bútorokkal rendezték be, a bio-barát vendégek számára pedig bioételek és italok széles választékát kínálják.