Hajdúszoboszlói Fazekasház

látnivalók Hajdúszoboszlón

Hajdúszoboszlói Fazekasház

Hajdúszoboszlón, a Református templomtól nem messze található a híres nádfedeles Fazekas ház, a nádudvarról származó Fazekas István otthona és műhelye. A fekete kerámia készítésének hagyományait folytató mester termékei, vagy azokhoz hasonlóak, Nádudvaron tekinthetők meg.

align= left Ahol a Balmazújvárosról érkező, 3321 számú főút Hajdúszoboszló szívébe csatlakozik, a református templom mellett lévő erődfaltól mintegy 500 méterre, északra, szemben a Közgazdasági Szakközépiskolával, a valaha volt Árpád-kori Szoboszló falunak hatalmas mészkőtömbökből épült templomának helyén található, a méltán híres, Hajdúszoboszlói Fazekasház.

A Hajdúszoboszlói Fazekasház Fazekas Istvánnak (1924-2007), a népművészet mesterének 1976-ban megnyitott múzeuma, ahol népi környezetben mutatta be saját alkotásait, 2007-ben bekövetkezett haláláig. Ezt követően a ház gazdátlanná vált. 2016-ban a ház újra megnyitotta kapuit, hogy tovább szolgálja a magyar népművészetet.

A népi jellegű épület ma népművészeti gyűjteménynek ad otthont. „Kézbe illő hagyomány” /válogatás a debreceni Déri Múzeum néprajzi gyűjteményéből/ és „Madárka, madárka” című kiállítással várja látogatóit. Az érdeklődők bemutatók és foglalkozások keretében ismerkedhetnek a fazekassággal, kipróbálhatják az agyagformálást és a korongozást is.

Elérhetőségek:
cím :4200 Hajdúszoboszló, Ady Endre utca 2.
Telefon: +36/70/251-03-60
Nyitva tartás: minden nap 10-20 óráig
Település ismertető
  • Hajdúszoboszló

    Hajdúszoboszló az Alföld északi részén, Budapesttől 200 km-re található. Szoboszló környékén három jellegz...

Szállások Hajdúszoboszlón


További találatok: |

és környékén