Szlovénia: a tengeren és a hegyeken túl

Hírek , beszámolók, úti cél ajánlók

Szlovénia: a tengeren és a hegyeken túl

Feltöltve: 2017-11-21

Szlovéniába legtöbben nyáron a tenger, sokan pedig télen a havas lejtők miatt utaznak, pedig ez a kis alpesi-mediterrán ország ősszel és tavasszal is tartogat olyan élményeket, amiért érdemes autóba ülni és lenyomni azt a pár száz kilométert.

Mi is a nyár elmúltával vesszük az irányt a szlovén tenger felé, hogy közben megismerhessük az ország tengeren és hegyeken túli kínálatát, az útba eső történelmi városok rejtett bájait és ízelítőt kaphassuk az ország fantasztikus konyhájából. Arra is fény derül, hogy Szlovéniában termálvízből sincs hiány, így a strandolásról és a fürdőzésről a nyár elmúltával sem kell lemondanunk.

Muraszombati gasztrokaland
Átlépve a szlovén-magyar határt, ha már korog a gyomrunk, érdemes ebédszünetet tartani Muraszombat határában, a családi Rajh étteremben. Már csak azért is megéri, mert így megkóstolhatjuk a környék egyik legjobb éttermének házi finomságait, ahol a tányérra kerülnek a nagymama féltve őrzött receptjei, szezonális helyi alapanyagokból, csúcstechnológiával elkészítve, trendi tálalásban. Most a sütőtöknek van szezonja, így ebből a fenséges zöldségből majd minden fogásba kerül valamilyen formában, beleértve a tökmagolajat is.
A lencsekrém leves után rózsaszín pisztrángfilé érkezik hozzánk bőrén sütve, színes burgonya, zöldborsó és céklapürével, de vegetáriánus, glutén- és laktózérzékeny utastársaim is fogukra való, különleges fogásokat kapnak, amiket legszívesebben magam is megkóstolnék.
A sütőtök természetesen a desszertből sem hiányozhat, ami házi tökmagos sütemény málnával és vanília fagyival körítve.

A Pohorje lábánál, lenn a folyó partján

A reggeli köd, mely Budapestről eddig kísérte utunk, most feloszlik, mi pedig jóllakottan robogunk tovább Maribor felé. Ha nincs is sok időnk, egy-két órára muszáj megállni az emberléptékű, hangulatos és nagyon barátságos kisvárosban, Mariborban, mely a folyó két partján festőien mutat csinos múlt századi házaival. Mi is így tettünk.
A késő őszi napsütésben hamar megtelnek a folyó északi partján épült óváros teraszai napfürdőző helyiekkel. A belvárosba kanyarodva rögtön a Dráva partján kezdjük sétánk, helyi kísérőnk a turisztikai irodába invitál minket, ahol – míg a folyót csodáljuk – lehetőség van a vinotéka borait is megkóstolni a környék legjobb boraival, majd meg is vásárolhatjuk a kedvenc tételeket.
A helyiek büszkék boraikra, különösen arra az ősi szőlőtőkére, amely itt az óvárosban ágasodik évszázadok óta, sőt állítólag a legöregebb termő szőlőtőke a világon. A vesszőiről minden évben leszüretelt 40-50 kilónyi szőlőből vörösbort készítenek, és decijét aranyárban mérik. Annak ellenére, hogy az ország második legnagyobb városa, Maribor népessége csupán egyharmada Ljubljanáénak.
Mesés ez a színes kisváros, minden annyira kézenfekvő és természetes, nincs semmi bántó zaj és kavargó tömeg, így senkinek sem esik nehezére, hogy a díszes házak ablaka mögé képzelje magát, mint Maribor-i városlakó.

A Maribor fölé oltalmazón magasodik az 1543 méter magas Pohorje hegylánca, amely télen Szlovénia legnagyobb sícentrumának ad otthont, nyáron és ősszel kiváló gyalogos és kerékpáros túrahely. Egyébként ez a hozzánk legközelebb eső szlovén síterep, a határtól csupán 1 órányi autóútra fekszik. Összesen 40 kilométer hosszú, gondozott, hóágyukkal ellátott pályarendszer, ahol a kezdőktől a profi síelőkig mindenki talál jó lejtőt magának.

Titkos TIPP! A városban a legkiválóbb minőségű marhúsból készített, legizletess hamburgert itt kapjuk: Burger Maister (Slovenska ulica 20, Maribor)

Első este a fürdőkomplexumáról híres Grand Hotel Primus vendégszeretetét élvezzük Szlovénia legrégibb városában, a Maribortól délre elterülő Ptujban, besötétedik, mire megérkezünk, így a környékből sajnos már nem sokat látunk, pedig a kisváros egy saját várral is büszkélkedhet. Ez a település már a római időkben is lakott volt, így nem meglepő, hogy a gyógyszálló nevét is egy római légióparancsnokról, Marcus Antonius Primusról kapta, de e téma köré illeszkedik a szálloda belső dizájnja is, főleg a saját fürdőrészleg és a hatalmas szaunavilág enteriőrje idézi a római időket és életérzést.
A ház közvetlen összeköttetésben áll a szomszédos termál- és élményfürdővel, így a szálloda vendégei a kedvelt termálfürdőt is díjtalanul használhatják. A fürdőben hat úszómedence, egy kanyargós vízi csúszda hang- és fényeffektekkel, egy fedett gyerekmedence, többféle szauna és három élménymedence található, benne víz alatti masszázselemekkel. Az itteni gyógyvíz főleg mozgásszervi és reumatikus megbetegedések, anyagcsere betegségek és sportsérülések kezelésére alkalmas.

Ljubjana és a sárkányok

Reggel hamar felszáll a köd, hogy teret adjon a nap első sugarainak, mi pedig folytatjuk utunk a tenger felé, de félúton a fővárosban, Ljubljanában még megállunk.
Diszkrét bája, hangulatos mediterrán utcácskái, ősszel is hívogató, kiülős éttermei és kávézói miatt kár is lenne kihagyni a a Száva és a Ljubljanica folyó partján épült kis ékszerdobozt. Ljubljana megőrizte öt évezredes történetének emlékeit: Emona római város romjait, a régi városközpontot középkori várával, fenséges, barokk stílusú épületeit és sikkes hídjait.
Mivel belvárosa nem túl nagy, ezért könnyen bejárható. Mi is egy kényelmes, kétórás kört teszünk, közben megcsodáljuk legszebb épületeit, hídjait, belvárosi piacait és üzleteit. A legfelületesebb szemlélőnek is rögtön feltűnik a városban található sárkányok aránytalanul magas száma. A legenda szerint a várost, mielőtt Iaszon görög király és az argonauták megalapíthatták volna, a királynak meg kellett küzdenie a mocsárban élő szörnyeteggel, a hatalmas sárkánnyal.
A sárkány az erő és bátorság jelképe, a város szimbóluma lett, így nem csak a város címérében, de a vár tornyán és számtalan meglepő helyen bukkanunk rájuk szobor vagy dombormű formájában. A város legismertebb és talán legszebb hídja, a Sárkány-híd is róluk kapta nevét, oszlopait négy, éjjel kivilágított sárkány őrzi természetesen.

Ljubljana impozáns vára nem csak a városkép része, kötelező kitérő, a környék leglátogatottabb kirándulóhelye, várfala mögött egy zöld oázis rejlik és számos meglepetést tartogat a betérők számára.
Az erődítményhez gyalogosan is feljuthatunk, sokan ezt meg is teszik, mi most mégis a Budai Váréhoz hasonlatos siklót próbáljuk ki, mellyel 1-2 perc alatt feljutunk a várdomb tetejére. A panoráma lélegzetelállító, ám a legvarázslatosabb kilátás a kilátótorony tetejéről nyílik, ahonnan tiszta időben Szlovéniának majd egyharmada megcsodálható.
A vár ad otthon számos kiállításnak, itt nyílt Szlovénia első Bábmúzeuma is, az egykori börtöncellákban pedig ma Fegyház címmel állandó kiállítást nyitottak, a vár ugyanis országos fegyházként működött valaha. Ahogy egész Szlovéniában, itt Ljubljanában is egymást érik a jobbnál jobb éttermek, amelyek nagy gonddal figyelnek nem csak az ételek elkészítésére, de az alapanyagok minőségére is, s az egészségtudatos életmódot követve „mentes” és ízletes ételekkel járnak az ínyenc vendégek kedvében.

Mi most egy trendi belvárosi bisztróba térünk be, amelynek nincs folyóparti terasza, de az igényes belső tér és Szlovénia sztárséfe, Bine Volčič garancia az ételek terén való gondosságra és odafigyelésre.
Ez a Monstera Bisztró igazi kulináris élmény, megfizethető áron. Bine mindig is egy olyan helyet szeretett volna nyitni vendégei számára, ahol bemutathatja lenyűgöző gasztronómiai kreációit jó minőségű, szezonális alapanyagokból elkészítve, a legmegbízhatóbb termelőktől beszerezve azokat. A mi mai menünk: burgonyakrém leves buggyantott tojással, bacon csipsszel és tökmagolajjal, másodiknak porhanyós marhapofa parmezános burgonyapürével és grill zöldségekkel, desszertnek pedig zöld teás panna cottát kapunk mangó fagyival.
A kulináris élményt bio borokkal, kézműves sörökkel és házi készítésű gyümölcslevekkel fokozhatjuk vagy öblíthetjük le. A bisztró a zéró hulladék elvét követve új dimenziókat nyit az étterem üzemeltetés és a főzés terén.

Koper, a kecskék sziget

Teli hassal, és ami nagyon fontos, elégedetten távozunk, hogy újra a tenger felé vegyük az irányt, most már meg sem állva Koper városáig.
Koper, a kecskék szigete, a középkorban tenger által védett és körülzárt város volt, de a víz folyamatos feltöltésének köszönhetően végül összeépült a szárazfölddel és most az ország legnagyobb kikötővárosa, a szlovén Isztria szíve. Velencei stílusú, csipkézett épületei, díszes szökőkútjai és palotái, mészkővel kirakott utcái a város egykori mesés gazdagságáról árulkodnak.
Az óváros főterén áll a Szűz Mária Székesegyház, amelyet a 12. században emeltek román stílusban, később gótikusban átépítettek, majd egy harangtornyot kapott, amely 54 méteres magasságával kiemelkedik környezetéből, így az egész teret ez uralja, sőt már messziről jól látható.
Az óvárosban sétálva az apró szatócsboltok, a keskeny utcácskák és a középkori épületek évszázadokkal ezelőttre repítik vissza a járókelőt. A hajdani erős velencei befolyást érezni az épületek és kutak különböző szegletében megjelenő oroszlán alakokban, melyek az építésük pillanatában uralkodó állapotokról árulkodnak. A nyitott könyv békeidőre utal, míg, a csukott könyv az oroszlán kezében háborút jelez.

Piran, a só bisznisztől a butik turizmusig

Szintén a velencei idők alatt fejlődött virágzó várossá a várfalakkal védett kis öbölben fekvő Piran, ahol a kereskedelem legfőbb fizetőeszköze egykor a fehér arany, vagyis a tengeri só volt. A velencei stílusban épült színes házak között, a keskeny középkori sikátorokban sétálva látnivaló akad bőven, Piran nem véletlenül Szlovénia legbájosabb, legromantikusabb tengerparti városa.
A vitorlásokkal teli kikötőből indulva elsőként a barokk hangulatú Tartini tér tárul elénk, közepén maga Giuseppe Tartini zeneszerző és hegedűvirtuóz, vagyis csak a szobra.
Ugyanitt áll a városháza, valamint a velencei stílusban épített Benečanka (Velencei ház). Az olaszos temperamentumú város látképét meghatározza a dombtetőre épült, 12. századi, tengerre néző Szent György templom, melyet a város védőszentjéről neveztek el.
A várost őrző angyalt a torony tetején úgy tervezték, hogy a széljárásnak megfelelően képes forogni saját tengelye körül, bizonyos irányba fordulva figyelmeztetve a lakókat a készülődő viharra és a félelmetes borára.

Piranban stílusosan együnk halétteremben, mi a Casa Nostromot választjuk, amely az óváros szélén, a csendes kikötő mellett épült, hangulatos teraszán ülve nyáron a tengeri kilátást és a vízen ringatózó hajók látványát is élvezhetjük, de trendi belső is vendégmarasztaló.
Előételként most kevert zöld saláta érkezik friss kaviárral, aki nem szereti a halat, annak a helyi tésztafélét, a surlicét ajánlják szarvasgombával, amely kitesz egy főételt, persze a legtöbben a fehér húsú, friss tengeri sügérnek örülnek. Én is.

Piran strandjai az óvárostól délre, Portoroz városrészből indulnak, s a legtöbb szállodát is ezen a partszakaszon építették. Mi is itt szállunk meg, a grandiózus Grand Hotel Bernardin szállodában, közvetlenül a part mellett. Bár az épület előtt betonsétány található, Piran strandjai között szépen karban tartott, lassan mélyülő homokos partot is találunk. Az ötcsillagos tengerparti szálloda is rendelkezik saját stranddal, sőt egy wellness központtal is, amelynek ősszel és télen nagy hasznát vesszük, benne szaunák, masszázs és egy fedett, tengervizes medence is rendelkezésre áll a hűvösebb napokra.
Valamennyi szobájának saját terasza van, melyekből pazar a kilátás a tengerre, sőt innen átlátni Horvátországba is. A tenger és a történelmi város adta lehetőségek miatt Piran a nyaraláson túl, őszi, sőt akár téli hétvégék eltöltésére is kiváló. Sétányáról hajós kirándulásokat is szerveznek a szemközti Velencébe, Triesztbe, illetve a horvátországi Umagra, Porecre is.

Hátrahagyva a partokat, útban hazafelé Celje várával búcsúzunk Szlovéniától, nyáron még biztosan visszatérünk, hogy újra megcsodáljuk hegyeit, történelmi városait és kipróbáljuk kristálytiszta tengervizét is.

Titkos gasztro TIPPEK!
Celjében a legfinomabb argentin steakeket és hamburgereket itt ehetjük: Stari pisker steakhouse (Savinova ulica 9.)

Egy gyors pizzára vagy egy finom ebédre hazafele ugorjunk be a Marché Mövenpick Mariborba, amely épp útba is esik az autópálya mellett!


Mit vásároljuk Szlovéniában?

Bort!
Szlovéniában, amely egyébként ugyanazon szélességi körön fekszik, mint Bordeaux és Burgundia, a borkészítés hagyományai a római időkben gyökereznek. Leghíresebbek a fehérek. A legismertebb fajták: a rizling, a Traminec, a Beli Pinot és a Sipon. A vörösek közül nagyra becsült a Merlot, a Refosk és a Kraski teran. A Dolenjske régióban készül a rubinvörös Cvicek, amelyet málnára emlékeztető íze miatt érdemes megkóstolni.

Sót!
Fekete áfonyából készült Borovnickát, mézet, hagyományos eljárással szárított, finomítatlan tengeri sót (Piranske Soline), amelyet a legelőkelőbb szusiéttermek is használnak Japánban, sós csokoládét, szárított sonkát (prsut), tengeri iszapból készült kozmetikumokat...