Mit kovácsol a csontkovács?

Mit kovácsol a csontkovács?

Csontkovácsnak hívnak mindenkit, aki valamilyen formában megpróbálja helyre tenni az elmozdult porcokat, megszünteti a fájdalmas lumbágót, isiászt és egyéb rendellenességeket.

Sokat lehet vele segíteni, de legalább olyan sokat ártani is. Egy időben rémtörténetek keringtek arról, hogyan tettek tönkre embereket, magukat csontkovácsnak nevezettek.
Hol tartunk most, erre kerestem a választ egy alternatív gyógyítással foglalkozió gerincgyógyásztól.

Dr. Seszták Sándor közel 30 éve dolgozik az egészségügyben, 10 évet ortopéd-traumatológusként, 14 évet az Ormos Intézetben, töltöttmindeközben folyamatosan képezte magát. Kijevben sajátította el a manuálterápia módszerét, de részt vett Dr. Nagy Géza egyetemi docens továbbképzésén és tanult a Természetgyógyászati Akadémián is, ahol Dr. Taraczközi István, az Akadlmia elnöke oktatta.

Milyen fajta ízületi bántalmakra alkalmazható a csontkovácsolás? A tevékenység, amit én végzek a csontkovácsosságból nőtte ki magát - ez a gerincfunkció-terápia vagy manuálterápia, kiropraktika, ami a tartó-mozgató rendszer reverzibilis, azaz visszafordítható elváltozásainál alkalmazható. Az ízületek degeneratív elváltozásainál nem alkalmazzuk ezt a módszert.

Mikor és kiknek nem adható?

Elsősorban csontritkulásban szenvedő betegeknél továbbá beteg, legyengült egyéneknél, magas láz esetén, fertőző bőrbetegségekben szenvedő betegeknél, csont-tbc, daganatos megbetegedéseknél javasolt ez a kezelési módszer.

Hány alkalom szükséges a gyógyuláshoz?

Esetenként változó. Általában heti 1-2 alkalommal végezzük a kezeléseket, és általában 5-6 kezelést javaslok egy turnusban, de van, amikor 3 kezelés is elegendő, néha, sajnos, még 10 sem.

Ön, mint szakorvos hogyan látja, mennyire járatták le a módszert a sarlatánok?

Anno sok képzetlen ember végzett olyan tevékenységet, amihez nem volt meg a megfelelő képzettsége. Egyik napról a másikra avanzsáltak például kamionsofőrből csontkováccsá. Így sokan elvesztették bizalmukat a gyógymódban és már valódi szakemberhez sem mertek fordulni. А 90-es években, amikor a természetgyógyszat kezdett teret hódítani Magyarországon, sokan kezdtek halászni a zavarosban. Hosszú ideig tartott egy olyan törvény elfogadása, ami végül szabályozta a természetgyógyászaton belüli tevékenységet. 2004-től legalizálták a manuálterápiát, az akupunktúrát, a fitoterápiát és egyéb alternatív módszereket, orvosi tevékenységként. Manapság alternatív gyógymódokat csak egészségügyi végzettséggel és ETI természetgyógyászati oklevéllel rendelkező személyek végezhetnek. Ha ezeket a rendelkezéseket már korábban bevezették volna, a sarlatánok javarészét sikerült volna időben kiszűrni. Egyre gyakrabban hallom a pácienseimtől, hogy azért jönnek hozzám bizalommal, mert nemcsak kiropraktikai tevékenységgel foglalkozom, de orvosi diplomával is rendelkezem.

Szükségesnek tartja- e az orvosi végzettséget a manuelterápiánál?

Okvetlenül.

Ha Önnek lenne szüksége csontkovácsra, milyen szempontok szerint választana Az empátia a szaktudáson és rutinon felül feltétlenül szükséges. Legyen jó szakember, gyakorlott, akihez bizalommal fordulhatok.

Érezte-e valaha, hogy az orvos társadalom ferde szemmel nézte ezt a fajta tevékenységét?

Az intelligenciahiány okozta szakmai féltékenység és tudatlanság miatt volt érezhető ilyen jellegű intolerancia bizonyos esetekben. De az idő múlásával azonban egyre toleránsabbak a kollégák, sok segítséget kapok tőlük, gyakoribb az együttműködés.

Egyszer egy orvos úgy nyilatkozott, ha a csontkovás ismerné az anatómiát soha többet nem foglalkozna ezzel a tevékenységgel. Mi erről a véleménye?

Valószínűleg igaza volt.

Menyhárt Balázs gerincgyógyító, akit az egyik magazin a három legjobb csontkovács egyikének választott, természetgyógyász diplomával a zsebében a tanult technikákat energetikai gyógyító elemekkel ötvözve olyan módszert dolgozott ki, amivel véleménye szerint, hatékonyan és fájdalommentesen lehet gyógyítani a gerincproblémákat.

A köztudatban úgy él, hogy a csontkovács a kimozdult csigolyákat teszi helyre.
Ezzel szemben orvosi körökben állítják, a röntgenfelvételek tanulsága szerint nem történik változás a kezelés előtti és utáni állapot között. Mit tesz akkor tulajdonképpen a csontkovács?


Nagyon sok visszajelzést kaptunk az évek során pácienseinktől, miszerint nem csak a röntgenfelvételen látható változás az állapotukban, hanem szabad szemmel is jól látható módon megváltozott a tartásuk. Egy MR felvétel tanúsága szerint az eredeti állapotban 3 gerincsérv volt látható a felvételen, a kezeléseket követően ebből 2 egyáltalán nem volt kimutatható a harmadik pedig részlegesen visszahúzódott. Ez a felvétel azért készült el, mert a páciens kezelőorvosa nem akarta elhinni, miért nincsenek egyáltalán panaszai a korábban azonnali műtétre kiírt betegnek.Az általam alkalmazott manuálterápiás kezelések alatt igyekszem az egész vázrendszert átmozgatva a vázszerkezet szimmetriáját visszaállítani, ezáltal megszüntetni a kiváltó okot, ami az adott gerinc megbetegedést és a tüneteket létrehozta. Mindezt gyakorlatilag fájdalommentesen el lehet végezni. Ezt fizikálisan nem úgy kell elképzelni, hogy egy-egy "kimozdult" csigolyát közvetlenül, arra kifejtett nyomó -feszítő erőhatással visszateszünk a helyére, bár hallottam sajnos ilyen technikával dolgozó csontkovácsról. Ezen terápiák általában jelentős fájdalommal és veszéllyel járnak és cserébe viszont kevés eredménnyel szolgálnak.

Ön kér orvosi leleteit a pácienseitől vagy a saját vizsgálati eredményeire hagyatkozik?

Az általunk alkalmazott terápiához nincs feltétlenül szükség gondos orvosi vizsgálatra. A páciens tüneteiből és az első alkalom vizsgálata alapján egészen pontosan lehet következtetni az adott problémára. Az általunk alkalmazott terápia és a sok éves szakmai tapasztalat alapján nagy biztonsággal tudjuk kezelni azon betegeket is, akik nem tudnak orvosi vizsgálatot beszerezni, mert az egészségügy mai helyzete miatt ez hosszú hónapokat venne igénybe.

Sokak szerint mozgásszervi problémáknál talán, egyéb belső szervi betegségeknél biztos nem segít a csontkovácsolás. Önnek mi a véleménye erről?

Mozgásszervi problémáknál, melyek a gerinc állapotával függenek össze, nagy valószínűséggel segít a manuálterápiás módszer. A hozzánk forduló betegek 80-90% -án tudunk segíteni. Belső szervi megbetegedések esetén sokszor a probléma összefügg a gerincproblémákkal, hiszen minden belső szervünk vegetatív beidegzése a csigolyatestek között kilépő idegpályákon keresztül halad a megfelelő agyközpontig. Elmozdult csigolyák esetén ezen idegi információáramlás sérülhet, mely a betegség kialakulásában vagy elmélyülésében jelentős szerepet játszhat. Azt azonban nem lehet kijelenteni, hogy a csontkovácsolás biztosan segít a belső szervi megbetegedések esetén, bár nagyon sok visszajelzést kapunk pácienseinktől, akik gerincproblémákkal fordultak hozzánk, hogy a kezelések következtében más betegségeik is meggyógyultak.

Kiknek, milyen esetekben tud Ön segíteni?

Életkorban egészen széles a skála, 8-10 éves kortól 75 évig. Leggyakrabban derék és hátfájás, lumbágó, isiász, gerincsérv, kéz -ujjzsibbadás, lábzsibbadás, lábba sugárzó fájdalmak, idegszál becsípődés, migrén, szédülés, terhességi derékfájás bajokkal fordulnak hozzám. Persze előfordul olyan eset, hogy valakinek már nem tudunk segíteni. Ezt előre el szoktuk mondani, és ilyenkor nem kérünk pénzt a konzultációért. Ilyen esetek lehetnek többek között a daganatos megbetegedésben, valamint az előrehaladott csontritkulásban szenvedők.